Dlaczego branża restauracyjna plajtuje?

przez admin
Dlaczego branża restauracyjna plajtuje?

Krach branży restauracyjnej jest widoczny gołym okiem, ponieważ coraz więcej firm zamyka swoją działalność, bądź też redukuje swoją ofertę. Naturalnie wiele osób domyśla się, co jest powodem takiej a nie innej sytuacji, jednakże czy to na pewno jest to główny powód tej sytuacji? O tym przekonasz się już za chwilę!

Dlaczego branża restauracyjna plajtuje?

Koronawirus jest jedną z głównych przyczyn

Nie można zaprzeczyć, że wiele firm związanych z branżą restauracyjną poniosło ogromne straty w wyniku kwarantanny, nie wspominając o tym, że firmy takie jak te na ,,M” straciły duży udział i ogólną wartość rynkową z powodu tego, że wiele osób po prostu zrezygnowało z jeżdżenia do restauracji tego typu. Dodatkowo, ze względu na izolację, nawet dobre restauracje nie mogą być tak naprawdę pewne jutra, a te, które nadal funkcjonują jak dotychczas, mogą być na skraju bankructwa.

Ludzie nie chcą chodzić do restauracji

W panice medialnej każda rozsądna osoba ma większą skłonność do zamrażania środków, a wiele osób obawia się nawet, że ich bank przestanie działać, a wszystkie środki na ich kontach zostały wyczerpane i będą nadal działać. Dlatego większość ludzi rezygnuje z chodzenia do restauracji z powodu paniki, a te rzeczy mają głównie na celu zaoszczędzenie pieniędzy i oczekiwanie, aż sytuacja się poprawi. Nie da się zaprzeczyć, że choć firma odczuwa większy ból, brak swobody wyboru restauracji przyniesie również konsekwencje społeczne, bo chodzenie do restauracji w naszym społeczeństwie jest uważane za rzecz niezwykłą (nawet gotowanie w domu w jakiś sposób) jest również taka). To różni się od pójścia do dobrych restauracji lub zaprezentowania się potencjalnym partnerom.

Tarcza antycovidowa

Nie trzeba dodawać, że nawet jeśli wiele restauracji robi wszystko, co w ich mocy, aby się wyżywić, wiele restauracji można łatwo zamknąć. Oczywiście rządowa „tarcza” na pewno nie zostanie zrealizowana po raz drugi, bo aż trudno uwierzyć, że kraj po raz drugi zdecyduje się na udzielanie pożyczek na tego typu pożyczki. Jedyną nadzieją jest to, że szczepionka ma być dostępna w styczniu. W przeciwnym razie kryzys będzie się tylko nasilał, co stanie się bardzo dużym problemem, trudnym do rozwiązania.

Restauratorzy robią – co mogą

Naturalnie przykładem może być tu to, co robią restauratorzy w Zakopanem czy innych popularnych miejscowościach – metody na ,,odwiedziny cioci” czy też na ,,przechowalnię sprzętu” z możliwością nocowania, to tylko kilka z nich, aby potencjalnie utrzymać biznes w czasie pandemii. Naturalnie omijanie przepisów antycovidowych jest karane, jednakże widać w tych czynach czystą desperację przedsiębiorców.

5/5 - (1)

ZOBACZ RÓWNIEŻ